Soorten schuldhulpverlening in Nederland
Uit het rapport van het Bureau Krediet Registratie 2012 bleek dat één op de zes huishoudens te maken heeft met problematische schulden of al in de schuldhulpverlening zit. In Nederland zijn deze voorzieningen dus geen overbodige luxe. Waar kun je terecht voor schuldhulpverlening en welke soorten schuldhulpverlening zijn er in Nederland mogelijk?
Waarom schuldhulpverlening
Schuldhulpverlening is een belangrijke schakel in de Nederlandse economie. Organisaties voor schuldhulpverlening helpen inwoners die kampen met schulden of betalingsproblemen, met behulp van een scala aan verschillende hulpmiddelen. De eerste stap in het proces is daarbij het meest belangrijk: een gesprek aangaan met een medewerker van een schuldhulporganisatie en op die manier je geldproblemen onder ogen zien. Aangezien spreken over geldproblemen en je financiële situatie anno 2014 nog steeds een taboe is, is dit een belangrijk aspect om schulden op te lossen.
Gemeentelijke Kredietbank
Vanuit de overheid zijn organisaties in het leven geroepen die zijn toegespitst op het helpen van degenen die schulden of geldproblemen hebben opgelopen. Aangezien deze faciliteiten vanuit de overheid zijn geregeld, is het gratis en vrijblijvend om hulp te zoeken bij een schuldhulporganisatie. Dit maakt het tevens laagdrempeliger om hulp te zoeken bij geldproblemen. Eén van de belangrijkste schuldhulporganisaties in Nederland is de Gemeentelijke Kredietbank. Deze organisatie heeft veel verschillende mogelijkheden om hulp te bieden in verschillende financiële situaties.
Mogelijkheden schuldhulpverlening
Welke hulp noodzakelijk is bij schulden, hangt af van de persoonlijke situatie. Soorten schuldhulpverlening die door de Gemeentelijke kredietbank aangeboden worden zijn onder andere:
- Saneringskrediet
- Schuldhulpbemiddeling
- Budgetadvies en cursussen
- Persoonlijk betaalplan opstellen
- Toetreden WSNP
Voor alle soorten schuldhulpverlening kan men dus terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank van die gemeente. Adressen en openingstijden zijn online te vinden. Een gesprek is altijd gratis, vrijblijvend en het maken van een afspraak is niet nodig.