Leningexpert » Specials » Kredietregistratie
Leningexpert: Informatie van A tot Z

Kredietregistratie in verschillende landen

Kredietregistratie houdt in dat een instantie in elk land de kredietgegevens van alle personen bijhoudt in een elektronisch dossier. Deze informatie wordt in principe niet aan derden verschaft, maar kan wel gebruikt worden ter controle van jouw financiële situatie door bijvoorbeeld kredietverstrekkers. Waar kredietregistratie goed voor is, welke gegevens bekend zijn en wat dit betekent voor de mogelijkheid tot lenen lees je hier.

Kredietregistratie

Het belangrijkste doel van kredietregistratie is het beschermen van de consument tegen overkreditering (teveel geld lenen). Wanneer iemand negatief geregistreerd staat bij de instantie voor kredietregistratie is het bij de meeste lening aanbieders niet mogelijk een nieuwe lening af te sluiten. Een andere functie van kredietregistratie is dat de instantie op die manier controle en overzicht heeft over de financiële situatie in Nederland en kan de overheid op dit punt adviseren over monetair beleid en schuldhulpverlening.

Kredietregistratie in verschillende landen

In bijna ieder EU-land is een dergelijke instantie actief. In deze special worden enkele van deze landen en de verantwoordelijke instantie behandeld en de eventuele bijzonderheden die bij die specifieke instantie behoren.

Kredietregistratie controleren

In sommige gevallen is het handig om te weten hoe jij geregistreerd staat bij de instantie van jouw land. In deze specials vind je per land terug hoe je deze gegevens kunt opvragen.

Nederland: Bureau Krediet Registratie

In Nederland beschermt het Bureau Krediet Registratie in Tiel de consument voor overkreditering (te veel lenen). Deze instantie is dus opgericht ter controle en voor consumentenveiligheid. Tegenwoordi…

België: Nationale Bank

In België is de Nationale Bank de overkoepelende organisatie (centrale bank) die, onder andere, de financiële veiligheid waarborgt voor zowel ondernemers als consumenten. Met uiteenlopende taken is de…

Duitsland: Schufa

In Duitsland kent men Schufa (Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung), oftewel bedrijf voor de bescherming van kredietwaardigheid, gevestigd in Wiesbaden (Hesse, Duitsland). Net als het Bur…
Gepubliceerd door Leningexpert op 29-06-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/BKR
Schrijf mee!