Leningexpert » Specials » Budgetbeheer
Leningexpert: Informatie van A tot Z

Informatie over budgetbeheer en geld

Informatie over budgetbeheer en geld Een groot deel van de Nederlanders worstelt met het op orde krijgen van de financiën. Door ontslagen, bezuinigingen, minder beschikbare uren en minder loonsverhoging worden inkomsten namelijk steeds lager, terwijl de kosten aan de andere kant juist hoger worden. We moeten dus met steeds minder toe kunnen en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Het is dan tijd om eens kritisch te kijken naar je financiën en je budget beter te beheren.

Het belang van budgetbeheer

Te weinig geld hebben of moeten besparen kan erg stressvol zijn. Misschien voelt het alsof het niet mogelijk is om nog minder uit te geven of meer geld binnen te krijgen. Budgetbeheer is echter wel de eerste logische stap naar een gezonde financiële situatie. Het blijkt namelijk dat een groot deel van de mensen het gevoel heeft dat zij minder uitgeven dan daadwerkelijk het geval is. Dat komt omdat die kosten gaan naar kleinigheidjes, aankopen tussendoor of dat niet wordt gekozen voor goedkopere alternateiven wanneer dat kan. Tijd dus om eens kritisch naar de eigen portemonnee te kijken.

Zelf je financiën op orde krijgen

De eerste stap van budgetbeheer is een tijdje een lijstje of een dagboek bijhouden met al het geld dat er maandelijks inkomt en weer uitgaat. Misschien valt het op dat je toch meer kosten maakt dan je dacht en ook kun je op een rijtje krijgen wat jouw grootste kostenposten zijn. Is dat nodig en zo niet, hoeveel zou je erop kunnen minderen. Door op deze manier naar je financiën te kijken kun je misschien besparen. In andere gevallen blijkt dat het best handig zou zijn als er meer geld binnenkomt. Werkt de partner en zou dit eventueel mogelijk zijn, kan jij bij je huidige baas meer uren maken of is er een mogelijkheid dat jij met extra klusjes wat geld kunt bijverdienen? Online zijn honderden tips te vinden om geld bij te verdienen en dat hoeft helemaal niet lastig te zijn: soms kan dit gewoon online! Bekijk dus voor jouw persoonlijke situatie eens de mogelijkheden.

Hulp van buitenaf

In sommige gevallen zijn de structurele tekorten elke maand zo groot, dat het niet zomaar te overkomen is. In die situaties is het van belang om hulp van buitenaf te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een cursus budgetbeheer doen of in het geval van schulden schuldhulpverlening van de Gemeentelijke Kredietbank inschakelen. Ook voor deze situaties die hopeloos lijken is vaak wel een oplossing te bedenken. Vraag dus om hulp wanneer dit nodig is en te voorkomen dat de situatie verergert.
Budgetbeheer: geld besparen

Budgetbeheer: geld besparen

Met de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essentieel, maar helaas niet altijd haalbaar. Zeker wanneer jij minder verdient, minde…
Budgetbeheer: inkomsten verhogen

Budgetbeheer: inkomsten verhogen

Met de economische crisis die in 2009 ontstond, zijn er veel ontslagen gevallen. Indien jij wel je baan hebt behouden, is de kans groot dat je er financieel toch op achteruit gegaan bent door bijvoorb…
Gepubliceerd door Leningexpert op 16-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!